Pázsitmester

Öntözőrendszerek tervezése, értékesítése és telepítése

Kertöntözés mesterfokon!

Öntözőrendszer tervezés, telepítés, szaktanácsadás

06 20 / 469 3265

Forgalmazott márkáink Szereld magad! Tervezés, telepítés Ajánlatkérés

Gyakori kérdések

Mennyibe kerül egy öntözőrendszer?

Az öntözős szakemberek ilyenkor kitérnek a válasz elől, mert valóban elég nehéz erre bármit is mondani. Befolyásolja a költségeket a választott márka, a kert mérete és tagoltsága, a vízkivételi lehetőség és még sok minden egyéb tényező. Tudjuk, sokan most ismerkednek meg ezekkel a rendszerekkel, és szeretnék nagyságrendileg elhelyezni ennek költségét. Nekik segítségül azt mondanánk, hogy egy 3 - 400 négyzetméteres kert, 4-5 körös automatikus rendszere 2010 - ben kb. nettó 250 000 HUF-ba került letelepítéssel.

↑ Vissza az oldal elejére

Milyen napszakban célszerű öntöznöm?

Az öntözésre a hajnali órák a legmegfelelőbbek. Hajnal 4-től 7-ig a legkisebb a párolgási veszteség, és általában a szél sem túl erős. A gombák és más egyéb kártevők elszaporodása ellen is ez az időpont a legjobb. A hajnali öntözés befejezése után hamar kisüt a nap, és felszárítja a növények leveleiről a vízcseppeket. Az esti vagy a napközbeni öntözés nem megfelelő. Az esti öntözés hatására befülled a gyep, nappal pedig a párolgási veszteség elérheti akár a 70%-ot.

↑ Vissza az oldal elejére

Mennyit öntözzek?

A növényeink számára az optimális vízmennyiség évszaknak és időjárásnak megfelelően változik. Általánosságban azonban elmondható, hogy a gyep vízigénye 1 - 7 mm / nap. Ezt a vízmennyiséget kell biztosítani a növényeink számára természetes csapadék hiányában. Az öntözőrendszer tervezésekor pontosan ki lehet számolni, hogy mennyi vizet fogunk kijuttatni percenként és mennyi ideig kell üzemeltetni a rendszert az optimális vízkijuttatás érdekében. Ha nem áll rendelkezésünkre pontos adat, akkor a következő köztes megoldást ajánljuk a kezdeti beállításához, amit a továbbiakban a megfigyeléseink és tapasztalataink alapján pontosítsunk. Esőztető szórófejek 5-10 perc, rotoros öntözőfejek 15-30 perc, csepegtető öntözők üzemeltetési ideje pedig 45-60 perc / alakalmom.

↑ Vissza az oldal elejére

Milyen gyakorisággal öntözzek?

Több naponta, de nagyobb vízadagokban öntözzünk. A gyakran öntözött gyep nagyon érzékennyé válhat. Mivel a gyökerek a nedvességet ebben az esetben mindig megtalálják a talajfelszín közelében, ezért nem lefelé, hanem oldalirányban terjednek. Ha valami folytán nem tudjuk biztosítani ezt a rendszerességet, akkor ilyen esetben a felszín közelében található gyökerek nem képesek a mélyebb rétegekből nedvességhez jutni, így a fű elpusztul.

↑ Vissza az oldal elejére

Mit kell tennem az öntözőrendszerrel, a tél közeledtével?

Az öntözőrendszer a talajba 25-30 cm mélyre van telepítve, ami nem jelent védelmet a fagy ellen. A szórófejekben, mágnesszelepekben és a csőhálózatban megmaradt víz a tél beálltával megfagyhat, így károsíthatja ezeket a berendezéseket. A legjobb megoldás az öntözőrendszerben lévő víz eltávolítására a kompresszoros kifújatás. Ha az öntözőrendszer vízellátását felszíni szivattyú biztosítja, akkor nem szabad a szivattyú víztelenítéséről sem megfeledkezni! Minden esetben tanácsoljuk, hogy a felszíni szivattyút vegyék ki az aknából és tegyék el télire száraz fedett helyre. Budapest területén az öntözőrendszer víztelenítése 8 zónáig nettó 8000 HUF, amelybe, ha van, a felszíni szivattyú kiszerelése is beletartozik.

↑ Vissza az oldal elejére

Kútról, vagy hálózati vízről öntözzek?

Erre mindenkinél a válasz: természetesen kútról. Nincs vízszámla, nem az ivóvizet használom el öntözésre stb. Ezzel egyet is értünk, de mielőtt kutat fúratna, tájékozódjon, és számolja ki mennyibe kerül majd a kútfúrás, a kútakna kiépítése és a megfelelő gépészet! Kisebb kertek esetében, ez esetenként nagyon megdrágíthatja a beruházást. Napjainkban már olyan víztakarékos fúvókák jelentek meg, amelyekkel bátran lehet vezetékes vízre is öntözőrendszert tervezni. Ha a vezetékes víz és a kútfúratás között gondolkodik, mi segítünk eldönteni a kérdést. Tájékoztatjuk a szükséges vízmennyiségről, az ezt biztosító szivattyú gépészetről és az akna kialakításának várható költségéről, így a megfelelő döntést hozhatja meg.

↑ Vissza az oldal elejére

Miért kell ennyi szórófej?

Növények számára az optimális vízegyenletességet csak a szórófejek megfelelő átfedésével érhetjük el. A szórófejeket maximum a sugártávolságra szabad telepíteni, mert eltérő a kijuttatott vízmennyiség a szórófej közelében, illetve a távolabbi pontokon. A szórófejeket úgy kell elhelyezni, hogy mind a szomszédos mind a vele szemben lévő szórófejet is öntözze. Ezzel a kialakítással biztosítjuk, hogy a területet minden egyes pontját körülbelül azonos mennyiségű víz érje. Hiába olcsóbb egy rendszer, ha szórófejek maradnak ki, az komoly problémákat idézhet elő. Foltos lesz a gyep, kiszáradhat. Nem túlzás kijelenteni: a rosszul megtervezett rendszer kidobott pénz!

↑ Vissza az oldal elejére

Mennyire bonyolult az öntözőrendszert működtetni?

Röviden válaszolva nem bonyolult! Az öntözőrendszer nem igényel folyamatos törődést, de szükséges időnként a programozás átállítása, a szűrő kitisztítása és néha célszerű ellenőrizni, hogy megfelelően öntöznek-e a fejek. Egyik sem igényel szaktudást, csak egy kis odafigyelést. A rendszer átadásakor mindig átbeszéljük a szükséges teendőket. Elmagyarázzuk a vezérlő programozását, a szűrő tisztítását és hogy mit kell tenni, ha pl. elállítódik egy szórófej. De ha mégsem menne egyedül, forduljon bátran hozzánk és mi segítünk!

↑ Vissza az oldal elejére
Tavaszi AKCIÓ Újdonság Árlista Aktuális!